Circusdag op school

De viering van een jubileum, het afscheid van een directeur, de opening van een nieuw schoolgebouw of een superleuk alternatief voor een schoolreisje? Met een circusdag waar de hele school aan mee kan doen, maak je er één groot feest van!

 

Met een bus vol circusmateriaal komt Circus Rotjeknor langs op school of in een sporthal voor een feestelijke dag waarop leerlingen in een dag oefenen, acts maken en  ’s middags als volleerde artiesten een circusvoorstelling  geven.
Bij elke school wordt een circusdag op maat gemaakt waarin rekening wordt gehouden met de wensen van de school. Een circusdag bestaat uit drie belangrijke onderdelen: oefenen, acts maken en optreden.

De dag in detail: 

 • Het ochtendprogramma: Uitleg en oefencircuit.

De dag start met een introductie en een korte uitleg van de onderdelen die te oefenen zijn. Er volgt een oefencircuit met 10 tot 12 onderdelen. De kinderen zijn vooraf in groepjes ingedeeld (bij voorkeur de leeftijden door elkaar) en gaan de onderdelen langs. Er wordt gemiddeld 10 à 12 minuten per onderdeel geoefend.
Het einde van de ochtend komen de kinderen weer bij elkaar. Ze krijgen de opdracht na te denken met welk onderdeel ze zouden willen optreden.

 • Het middagprogramma: acts maken en de voorstelling

De kinderen krijgen instructie hoe een act gemaakt wordt en worden vervolgens ingedeeld bij de acts naar keuze. Er wordt geoefend en er worden acts gemaakt.
De dag wordt afgesloten met een optreden waaraan alle kinderen meedoen.

Instructie-bijeenkomst voorafgaand aan de circusdag
Aan circusdagen waar een voorstelling gemaakt wordt, gaat een instructie bijeenkomst vooraf. Deze bijeenkomst, die plaatsvindt in de week voorafgaande aan het project, duurt twee uur en is bedoeld voor ALLE medewerkers aan de circusdag (leerkrachten, begeleiders en ouders). Tijdens de bijeenkomst wordt door de docent van Circus Rotjeknor uitleg gegeven over het verloop van de circusdag. Er wordt (door zelf te spelen!) duidelijk gemaakt hoe er geoefend wordt met het circusmateriaal en hoe acts gemaakt worden. De instructie-bijeenkomsten leveren vaak veel voorpret op.

Er bestaan meerdere manieren om de dag in te delen. We denken graag mee wat de beste optie voor een school is.

Een circusdag werkt het meest prettig wanneer er maximaal 160 kinderen tegelijkertijd bezig zijn.
Voor scholen met meer dan 160 leerlingen zijn er de volgende oplossingen:

 •  Minder dan 160 leerlingen: Standaard circusdag
 •  Tussen de 160 en 220 leerlingen: Circusdag met apart oefencircuit voor de onderbouw
 •  Tussen de 220 en 300 leerlingen: Circusdag met twee gelijktijdige oefencircuits
 •  Meer dan 300 leerlingen: Meerdere circusdagen
 •  Een ochtend voor alleen de onderbouw

Voorbeeld van een tijdschema:

08:00 Opbouwen
09:00 Start van de dag met instructie
09:30 Oefencircuit 10-12 onderdelen
11:30 Pauze
12:30 Instructie en indeling van de acts
13:00 Het maken van acts
14:00 Pauze, spullen klaarzetten
14:30 De voorstelling
16:00 Opruimen en inpakken

 • Medewerkers: Per 10 -12 kinderen is er één volwassen begeleider nodig. Dit kan een ouder, leerkracht, of vrijwilliger zijn. De medewerkers zijn aanwezig tijdens de instructiebijeenkomst en op de circusdag zelf.
 • Locatie:  Het is belangrijk om genoeg ruimte te hebben op een circusdag. Een sporthal of een groot speelplein is ideaal.
  • Voor het oefengedeelte moet een oefencircuit uitgezet kunnen worden van 10 à 12 circusonderdelen.
   Dit kan buiten (op het schoolplein) of binnen (in een gymzaal, speellokaal gecombineerd met vrijgemaakte klaslokalen).
  • Voor de voorstelling is een grote ruimte nodig, zeker als ouders worden uitgenodigd als publiek. Het speelvlak is, inclusief het gedeelte achter de schermen 10 × 10 meter. Een gymzaal, en bij grotere voorstellingen een sporthal, is vaak minimaal nodig.
   • Gymzaal: zeer beperkt publiek, kinderen spelen voor elkaar.
   • Buiten: bij een voldoende groot plein veel publiek mogelijk, echter weersafhankelijk.
   • Sporthal: ideaal, veel publiek mogelijk en niet afhankelijk van het weer.
 • Slecht weer scenario: De school regelt een noodlocatie in geval van regen.

Circus Rotjeknor verzorgt op de circusdag alle materialen, een geluidsinstallatie, vrolijk grondzeil en een decor voor de voorstelling.

Decor Circus Rotjeknor

Wat voor circusdisciplines zijn er? Acrobatiek; jongleren met balletjes, doekjes, kegels, ringen; ballopen; diabolo; chinese bordjes; dansstokken; balanceerstokken; hoepels; vlaggen; springtouwen; koorddansen etc.

 

Hebben jullie een decor? Het decor bestaat uit een poort met gordijnen waardoorheen de kinderen opkomen. Op de grond ligt, als speelvlak, een gekleurd grondzeil (pistekleed) van 8,5 bij 6 meter.

 

Wat doen jullie als het regent? De school verzorgt een alternatieve locatie voor als het regent. De activiteiten vinden dan binnen plaats.

 

Zijn de kleuters niet te klein voor zo’n dag? De kleuters kunnen een apart schema binnen de dag krijgen, zodat zij ook een prettige dag beleven.

 

Hoeveel mensen publiek passen er in een gymzaal?
Kan ik ook met de Cultuurkaart betalen? Ja.

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de circusdag.

Voor een offerte op maat kunt u contact opnemen via het aanvraagformulier.

U maakt afspraken over de dagindeling en opzet van de circusdag. Hierna ontvangt van Circus Rotjeknor een contract van de gemaakte afspraken. De algemene bepalingen zijn onderdeel van dit contract.

Er zijn wel meer organisaties die circusdagen voor scholen aanbieden. Toch is Circus Rotjeknor in een aantal opzichten uniek.

– De circusdagen worden altijd aangepast naar de wensen en mogelijkheden van de school.
– Alle kinderen doen tijdens een oefencircuit mee aan alle circusactiviteiten.
– Circus Rotjeknor is Rotterdams en zeer betrokken bij de regio.
– Circus Rotjeknor heeft enorm veel ervaring (al meer dan 20 jaar!) met de uitvoering van circusdagen op scholen, basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs.
– Circus Rotjeknor is een stichting met een pedagogische doelstelling waarin de bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal staat.
– Circus Rotjeknor vertegenwoordigt een jeugdcircus waarbij talentvolle kinderen aan kunnen sluiten naar een professionele circusopleiding.

Aanvraagformulier circusactiviteiten