Nieuws

Ondersteboven als een echte circusartiest

Vandaag verscheen er e artikel over Circus Rotjeknor in het Algemeen Dagblad (editie Rotterdam)

AD28jan16

Met dank aan Claudia Langendoen voor de hele leuke tekst en Frank de Roo voor de prachtige foto’s.

Leuk zo’n vrij weekend, maar wat doe je met kinderen die niet non-stop zichzelf vermaken en graag iets leuks buitenshuis ondernemen? Neem eens een kijkje bij Circus Rotjeknor en doe mee! Er gaat een nieuwe wereld open.

Allemachtig, het moet niet gekker worden. Tegelijkertijd balanceren op een grote bal en jongleren met een klein balIetje. Kinderen van Circus Rotjeknor draaien er hun hand niet voor om. „Moeilijk? Nee hoor,” klinkt het in koor.

„Je moet gewoon goed oefenen,” zegt de 7-jarige Lise terwijl ze zelfs overstapt van de ene bal op de andere. Die ballen zijn haar favoriet in de circusloods op Katendrecht. Het staat er vol opmerkelijke attributen. Hoepels, kegels, fietsen met één wiel, hoog in de lucht hangende trapezestokken en zelfs echte koorden voor koorddansers ontbreken niet. Vooral de ijzeren flinterdunne kabels zien er spannend uit. Maar ook die trotseren de circusartiesten in de dop. Ze krijgen dan ook elke zaterdagochtend circusles van de grote initiator van de school: Johan Both, oprichter en artistiek directeur van het Rotterdamse jeugdcircus.

„Ik kan dit. Geloof me, je gaat het met je eigen ogen zien,” zegt de 7-jarige Josephine terwijl ze zonder een spoortje van twijfel over haar eigen kunnen op het koord stapt. „Als je veel oefent, lukt het,” beaamt Ismaël (7) die ook een flinke stap op de dunne draad zet. Voor alle zekerheid ondersteunen de twee zich met een stok op de grond. Maar warempel, die hoeft grote stukken niet te worden gebruikt.

Even verderop balanceert de kleine Zep (6) maar liefst twee borden tegelijk op een stok. Zijn mond valt van inspanning letterlijk open. „Ik wil later bij het circus,” vertelt hij. Ook Ismaël wil bij het circus. Maar hij heeft nog meer toekomstplannen: „Ik wil ook de ruimte in.” Josephine droomt eveneens over een carrière bij het circus: „En ik wil bij de film”

Hyperactief

Mooie plannen, maar eerst oefenen de kinderen nog flink bij Rotjeknor. En ze genieten. „En het is ook zo fijn dat ze zo intensief bezig zijn,” wijst moeder Jolanda Kostense vanaf de zijlijn waar ouders toekijken. „Mijn zoontje is hyperactief. Dit is heerlijk voor hem.”

Wie ook eens circuskunsten wil oefenen, kan naar de speciale kijk- en doedagen. De eerstvolgende CircusZondag – waarop professionele circusartiesten try-outs tonen van hun nieuwe werk en studenten van de opleiding Codarts Circus Arts én artiesten van Circus Rotjeknor optreden- is 3 april en 12 juni. Uiteraard kunnen toeschouwers na afloop zelf oefenen met alle materialen. Geen zin om te wachten? Ga dan eens langs tijdens een DoeMiddag. Kinderen van 6 tot 12 jaar maken in één les kennis met alle attributen. De eerstvolgende DoeMiddag is zaterdag 13 februari.

En wie het écht serieus wil aanpakken, kan op les, zoals Zep, Josephine, Lise en Ismaël en hun vrienden. Grijnzend paraderen ze in een lange sliert achter hun docent aan. Als ware artiesten wuiven ze met denkbeeldige hoeden. En leren ze prachtig buigen voor publiek. Net echt.