oVER ONS

Wat is Circus Rotjeknor?

Stichting Circus Rotjeknor is op 6 oktober 1992 opgericht als rechtspersoon voor hét jeugdcircus uit Rotterdam. De statutaire doelstelling is: door middel van het unieke middel circusspel een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar.

Circus Rotjeknor creëert met het circusspel een uitnodigende omgeving waar kinderen de gelegenheid krijgen om met veel plezier, samen met anderen, uitdagingen aan te gaan die bijdragen aan hun ontwikkeling.

   

Hoe Werkt Circus Rotjeknor?

Circus Rotjeknor brengt de doelstelling in praktijk door circusactiviteiten te organiseren en uit te voeren waarbij de deelnemers circusartiesten zijn. De circusactiviteiten zijn er in diverse maten en vormen. Zo zijn er specialisatielessen met enkele deelnemers maar ook circusdagen waar een paar honderd kinderen tegelijkertijd aan meedoen. Er zijn circusspeelplaatsen, circusworkshops, lessenseries en circusvoorstellingen. Het is de veelzijdigheid die het circusspel uniek en succesvol maakt.

Oprichter Johan Both steunt meisje op het koord

Johan Both: ‘Kinderen zijn speels en dat is dé manier waarop ze zichzelf ontwikkelen.’

Waarom Circus Rotjeknor?

Het idee van een Rotterdams jeugdcircus komt van Johan Both. Tijdens zijn opleiding op de Pedagogische Academie aan de Binnenrotte maakte Johan veel muziek met zijn vrienden. Toen hij door gymdocent Anne Kuipers gevraagd was om muziek te komen spelen bij een circusproject in een tehuis met verstandelijke beperkte bewoners, gebeurde er is heel bijzonders! Johan raakte in de ban van het circusspel. Behalve muziek maken, ging hij ook jongleren en leerde hij fietsen op een eenwieler. Met zijn nieuwe bezigheden ontmoette hij veel nieuwe vrienden, jongleurs, acrobaten en straatartiesten. Naast zijn baan in het onderwijs ging hij ook circuslessen geven aan kinderen. Toen hij in 1989 in Theater Caré de jubileumvoorstelling van het 40-jarig bestaan van Circus Elleboog bijwoonde, wist hij het: Zoiets moet er in Rotterdam ook komen!

Op zijn verjaardag in 1992 richtte Johan Both samen met Anne Kuipers ‘Stichting Circus Rotjeknor’ op. De circusclubs die Johan op dat moment al opgezet had (Okidoki in Dordrecht, Boelibob in Oud-Beijerland en Hoeplakee in Rotterdam) bracht hij onder bij de stichting. In maart 1993 ging in de gymzaal van de PABO aan de Binnenrotte de eerste groep van Circus Rotjeknor van start en vanaf dat moment had Rotterdam een eigen jeugdcircus. Bij het eerste optreden (19 juni 1993) klonk voor het eerst het lied: ‘Wie kent niet dat circus uit Rotterdam?’

Samenwerkingen

Circus Rotjeknor werkt onder andere samen met:

Beleidsplannen

Cultuurplan 2021 – 2024

jaarrekeningen

Hieronder vind je de financiële jaarverslagen van Circus Rotjeknor:

Jaarrekening 2021

Jaarrekening 2020